Rozkruszek mączny – co to jest i jak się go pozbyć?

Rozkruszek mączny to roztocz, który atakuje zapasy żywności, jest groźny dla osób pracujących w dużych magazynach żywnościowych. Jak go zidentyfikować i się go pozbyć?

Rozkruszek mączny to maleńki roztocz, jednak skutki jego obecności w domu lub pomieszczeniu pracy mogą być naprawdę opłakane. Z czym więc mamy w tym wypadku do czynienia?

1. GDZIE WYSTĘPUJE ROZKRUSZEK MĄCZNY?

Rozkruszek mączny przede wszystkim kojarzy się z zapasami żywności i dużymi magazynami spożywczymi. Jednak w przypadku dużych kolonii rozkruszka, rozchodzą się po całym domu, kryją się w szczelinach, chodzą po ścianach.

Rozkruszki atakują żywność, a w kilogramie sypkiego jedzenia może być ich ogromna ilość. Wyrządzają swoją obecnością i żerowaniem duże szkody.

Niestety rozkruszek jest na tyle małym roztoczem, że nie można go zauważyć gołym okiem. To największe niebezpieczeństwo, bo kolonie mogą się rozwijać bez naszej wiedzy przez długi czas. Jak więc rozpoznać, że

2. JAK WYGLĄDA ROZKRUSZEK MĄCZNY?

Jest to maleńki roztocz, niemal niedostrzegalny gołym okiem, przez co wygląda niewinnie i trudno domyślić się jego rzeczywistej szkodliwości.

Kolor rozkruszków sprzyja kamuflowaniu się – jego ciało jest bowiem kremowe i błyszczące, okryte pancerzykiem. Samce są wrzecionowate, osiągają długość do 0,4 mm i szerokość ok. 0,3 mm. Odnóża u samców są pogrubiałe, z kolcami. 

Samice są większe od samców, bardziej owalne, osiągają długość do 0,7 mm i podobną szerokość. Wypełnienie jajami sprawia, że ich ciało staje się grubsze i bardziej pękate. 

Larwy są przeźroczyste i mierzą do 0,1 mm. Są wyposażone w odnóże, w dodatku o jedną parę więcej niż larwa. 

3. JAKICH WARUNKÓW DO ŻYCIA POTRZEBUJE ROZKRUSZEK MĄCZNY?

Główne znaczenie w przypadku warunków życia rozkruszka jest temperatura i wilgotność. W temperaturze 10-15ºC cykl rozwojowy trwa ok. 28 dni, natomiast jeśli temperatura będzie wyższa, bardziej pokojowa (17-22ºC), wówczas już tylko 17 dni. Aby jego rozwój w ogóle był możliwy, potrzebna jest mu wilgotność powyżej 12%. Niższa wilgotność powoduje jego śmierć. Natura jednak wyposażyła go w pewien mechanizm obronny, który powoduje, że jeśli jedzenie zostało przez niego zaatakowane, ale obniżymy w pomieszczeniu wilgotność poniżej 12%, populacja i tak przetrwa.

4. CZY ROZKRUSZEK MĄCZNY TO SZKODNIK?

Mimo małych rozmiarów roztocz ten może spowodować ogromne szkody w bardzo wielu przypadkach. Przede wszystkim jest szkodnikiem żywności. Samica składa jaja bezpośrednio do żywności lub na opakowania z żywnością. Jaja są maleńkie i nie sposób je zauważyć. Rozkruszki:

  • intensywnie żerują w sypkiej żywności, zmieniając jej strukturę (w pył), smak i zapach;
  • zostawiają w żywności wylinki, odchody, jest ona zanieczyszczana także martwymi rozkruszkami;
  • wydzieliny zostawiane przez rozkruszki powodują zawilgocenie żywności, ta, jeśli jest przechowywana np. w foliach i innych nieprzewiewnych opakowaniach, zagrzewa się. Czasem, kiedy populacja rozkruszków jest ogromna, nawet przewiewne materiały nie zapobiegają zagrzewaniu;
  • zawilgocenie i zagrzanie żywności sypkiej sprzyja rozwojowi grzybów i bakterii, które sprawiają, że żywność staje się niebezpieczna dla zdrowia, a jej spożycie grozi zatruciami pokarmowymi;
  • kłopoty zdrowotne może także spowodować spożycie samych rozkruszków niezauważonych w żywności;
  • są roztoczami, a te słusznie kojarzą się z alergiami. Wywołują nieprzyjemne objawy alergiczne u osób nadwrażliwych: świąd skóry, czerwony rumień, bolesność, katar alergiczny, zapalenie spojówek, kaszel i wiele innych;
  • wywołują tzw. „świąd magazynierów” – przykry objaw występujący u pracowników magazynów, objawiający się swędzeniem skóry;
  • wydzielają nieprzyjemny zapach;
  • produkty przez nie zaatakowanie nie nadają się do spożycia i należy je zutylizować. W przypadku magazynów żywnościowych straty finansowe mogą być ogromne.

5. NA JAKICH PRODUKTACH ŻERUJE ROZKRUSZEK MĄCZNY?

Wbrew nazwie w obszarze jego zainteresowania nie leży tylko mąka. Atakuje również ziarna zbóż, wszystkie rodzaje kasz, płatki owsiane, otręby, musli, suszone owoce, zioła, ale żeruje także na produktach pochodzenia zwierzęcego, jak suszone mięso, mleko w proszku, sery.

6. CZY MOŻNA ZAPOBIEC ATAKOWI ROZKRUSZKA MĄCZNEGO?

Można, a stosowanie się do rad może wpłynąć także na zniwelowanie ryzyka pojawienia się innych szkodników żywności. Najlepszą profilaktykę stanowią:

  • dbanie o niską wilgotność w mieszkaniu czy innych pomieszczeniach, zwłaszcza tych, w których przechowywania jest żywność;
  • zapobieganie skraplaniu wody, dopilnowanie, aby w domu nie było cieknących kranów i innych źródeł wody, a tym samym wilgoci;
  • zapobieganie możliwości wniknięcia rozkruszków i innych szkodników do pomieszczeń: uszczelnienie szczelin, założenie moskitier na okna, tam, gdzie jest to możliwe;
  • przechowywanie sypkich produktów w szczelnych pojemnikach;
  • porzucenie pomysłu ratowania żywności, która już została zaatakowana przez rozkruszki – jest ona nie do odratowania, a rozkruszki mogą na dobre zadomowić się na dobre w innych miejscach domu i atakować świeżą sypką żywność.

ZWALCZANIE ROZKRUSZKA MĄCZNEGO – WARSZAWA I MAZOWSZE

Nasza firma posiada odpowiednie środki, sprzęt i wykwalifikowaną kadrę, która jest gotowa do zwalczania okruszka mącznego w Państwa domu czy firmie. Realizujemy co najmniej kilka metod pozbycia się tego szkodnika:

  • oprysk – tradycyjny oprysk wykonywany ręcznie przy użyciu odpowiednich opryskiwaczy, powierzchnia zostaje zwilżona trucizną i działa zarówno na układ pokarmowy insekta, jak i oblepia jego ciało, w wyniku czego ginie on po kilku godzinach;
  • zamgławianie termiczne – czyli dezynsekcja gorącą mgłą, metoda stosowana w przypadku tych szkodników, które są wrażliwe na wysoką temperaturę. W zwalczaniu rozkruszka traktujemy ją jako metodę pomocniczą.
  • zamgławianie ULV – dezynsekcja trującą, zimną mgłą wytwarzaną przez specjalny generator. Mgła jest lekka, wypuszczana jest pod ogromnym ciśnieniem, łatwo unosi się w powietrzu i dzięki temu wnika w każdą szczelinę. Rozkruszki, nawet schowane w najgłębszych szczelinach, nie mają dzięki temu zabiegowi najmniejszych szans na przetrwanie.

Nasza firma bardzo często dobiera metody w zależności od okoliczności i miejsca występowania szkodnika. Może być tak, że użyjemy każdej metody podczas jednego zabiegu. Najważniejsza jest skuteczność. Środki, których używamy są przetestowane i posiadają odpowiednie atesty, które gwarantują odpowiednie bezpieczeństwo i skuteczność.

Nasza firma ma za sobą wiele zabiegów przeprowadzonych zarówno dla domów prywatnych, jak i firm i instytucji publicznych (urzędy, szkoły, przedszkola itd.) Gwarantujemy usługi dezynsekcji na najwyższym poziomie. Działamy na terenie Warszawy i całego województwa mazowieckiego. Zapraszamy do kontaktu w celu wyceny i zamówienia usługi.

SZYBKI KONTAKT

+48 720 707 884